За нас

Организатори

Пленерът-конкурс „Докосване до природата“ е създаден и организиран по идея на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“, с партньорството на „Св. Св. Константин и Елена Холдинг“ АД, Хотел & СПА Азалия, Галерия „Графит“, с медийната подкрепа на Медийна група „Черно море“ и със съдействието на бизнес структури, общински организации, журналисти и общественици с интереси в областта на различните видове изкуства.
Пленерът е платформа за изява на автори от различни поколения в областта на скулптурните форми и за популяризиране на съвременни произведения за паркова среда, създадени на територията на най-стария и най-зеления български черноморски курорт Св. Св. Константин и Елена. Участието е на конкурсни начала. Скулптурният симпозиум се провежда през пролетта, като всяка година се определя и вида материал за работа. Пленерът е съпътстват от основна и паралелна програма. Готовите произведения остават в комплекса като част от галерията на открито, разположена в зеленото парково пространство на курорта.

Мисия

Вече 115 години курортът „Св. Св. Константин и Елена“ пази славата си на най-зеленият комплекс по българското черноморско крайбрежие, благодарение на своята традиция, която се спазва и до днес – да се опазва и обогатява с нови дървета и растителни видове създадения през 1912 година парк в курорта. Целта на пленера-конкурс „Докосване до природата“ е не само да продължи традицията, но и да я обогати чрез създаването на нови и съвременни скулптурни форми, които са неделима част от парковото изкуство и ще създадат естетическа наслада за гостите на курорта от страната и чужбина, както и ще допринесат за развитието на културния туризъм. Пленерът е с определена тематична насоченост, чиято задача е да покаже чрез изкуството и чрез различните творчески интерпретации на авторите, връзката между морето, земята, природата и хората. Мисията на пленера е да представи през българската публика и гостите от чужбина талантливи млади скулптори, а също и вече утвърдени имена; да откроява многообразието от стилове и тенденции в съвременната скулптура; да показва нови идеи и тенденции в развитието на жанра; да осъществява творчески контакти и обмен на идеи между ученици от специализирани паралелки по изкуства, студенти по скулптура, млади автори и вече утвърдени имена; да популяризира българските произведения на изкуството за скулптура на открито; да утвърждава Варна като център за културна комуникация между различни поколения автори и творци на скулптурни форми.