Новини

21.09.2023 г.

Изложба на творби от VI ПЛЕНЕР “Докосване до природата” 2023, конкурс по живопис „Св. св. Константин и Елена“, Варна и съпътстваща изложба „Курорт Св. св. Константин и Елена – история и жизнено настояще“ – фотографии.

 

График на събитията:

  • 21.09 – 25.09 – хотел Астор Гардън, ССКЕ, творби от VI ПЛЕНЕР
  • 27.09 – 30.09  – Галерия “Графит“, Варна, фотографии
  • 03.10 – 06.10 – Галерия “Графит“, Варна, творби от VI ПЛЕНЕР

 

Гостите и жителите на к.к. „Св. св. Константин и Елена“ и град Варна, ще могат да се насладят на прекрасните творби, създадени от талантливите автори, които взеха участие в пленера тази година, вдъхновени от богатата култура, архитектура и история на курорта, неговата флора и фауна и как те са се променили до ден днешен.

Творбите можете да разгледате тук.

 

11.09.2023 г.

Започва VI пленер “Докосване до природата” 2023 – конкурс по живопис в курорта Св.св. Константин и Елена

Най-старият български морски курорт „Св. св. Константин и Елена“ посреща участниците в VI пленер “Докосване до природата” 2023 – конкурс по живопис. Културното събитие ще се проведе в периода 11.09 – 20.09.2023 г. в гр. Варна, к. к. „Св. св. Константин и Елена”.

VI пленер “Докосване до природата” 2023  събира талантливи художници от цяла България, които ще творят на открито, рисувайки с акрилни и маслени бои в реална среда и изразявайки художествената емоция в нея, черпейки идеи и вдъхновение директно от природата.

Пленерът  е с определена тематична насоченост, която има за цел да покаже чрез изкуството и чрез различните творчески интерпретации на авторите връзката между морето, земята и хората.

Целта на Пленера е да се превърне в място за срещи, експерименти и творческа среда за автори от различни поколения, да предложи на гостите на курорта от страната и чужбина естетическа наслада чрез изящни изкуства, да се утвърди като локация, която допринася за развитие на културния туризъм във Варненския регион и  да създава нови публики.

 

Организаторите от Фондация „Св .Св. Константин и Елена“  създадоха подходящи условия за участниците, като осигуряват настаняване, работна площадка, материали и необходимата подкрепа. По време на VI пленер “Докосване до природата” като съпътстващо събитие ще се осъществи практическо обучение за техниките в живописта с ученици от Националното училище по изкуствата “Добри Христов“, гр. Варна.

Завършените творби, създадени по време на пленера, ще бъдат изложени в к. к. Св. св. Константин и Елена от 21 септември до 25 септември и в галерия Графит, гр. Варна от 27 септември до 06 октомври.

Най – старият български морски курорт тази година чества 115 години от основаването си  и по време на изложбата на творбите от пленера ще бъде представена и  фотоизложба “Св. св. Константин и Елена през годините – история и жизнено настояще”.

Културното събитие се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“ и „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД.

По време на VI пленер „Докосване до природата“ като съпътстващо събитие ще се осъществи практическо обучение за техниките в живописта с ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, гр. Варна, с ръководител Георги Кенаров, които уважиха и откриването.

Специален гост-лектор е и Светлин Ненов – варненски автор, известен с морските си сюжети, който изнесе лекция на учениците от НУИ за похватите в живописта и даде ценни насоки за тяхното бъдещо професионално развитие.

 

21.06.2023 г.

 

 

For English please scroll down


Набират се творци – участници за VI пленер  „Докосване до природата” 2023 – конкурс по живопис

Фондация “Св. Св. Константин и Елена” обявява конкурс за творци за VI пленер „Докосване до природата” – конкурс по живопис. Събитието ще се проведе от 11 до 20 септември 2023 г. на специално обособена открита площадка в курорта Св. св. Константин и Елена.

Регламент за участие

Краен срок за кандидатстване: 16 юли 2023 г.

Тема на VI пленер „Докосване до природата” е новият облик на к.к Св. св. Константин и Елена с обновената паркова среда и с всички инфраструктурни подобрения – съвкупност от традиции, история, новаторство и модерни решения. Мисия на поредното издание на Пленера е и да покаже различна перспектива за връзката между морето, земята и хората, да популяризира изобразителното изкуство, рисувайки в реална среда и изразявайки художествената емоция в нея, черпейки идеи и вдъхновение директно от природата.

 

VI пленер „Докосване до природата” 2023 – конкурс по живопис се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд “Култура” и „Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД“.


Recruiting artists – participants for VI Plein air “Touch the nature” 2023 – painting competition

Sts. Constantine and Helena Foundation announces a competition for artists for the VI Plein Air “Touch the nature” – Painting competition. The event will be held from September 11 to 20, 2023, on a specially designated outdoor area in the resort of Sts. Constantine and Helena.

RULES FOR ORGANIZATION

Deadline for acceptance of the documents: until 16th July 2023. Applications after this deadline will not be considered.

The subject of VI Plein Air “Touch the nature” is the new look of Sts. Constantine and Helena with the renewed park environment and with all the infrastructure improvements – a combination of tradition, history, innovation and modern solutions. The mission of the next edition of the Plein Air is also to show a different perspective on the relationship between the sea, land and people, to promote fine art, drawing in a real environment and expressing the artistic emotion in it, drawing ideas and inspiration directly from nature.

 

The VI Plein air “Touch the nature” 2023 – painting competition is implemented with the financial support of the Municipality of Varna through the “Culture” Fund and “St. St. Konstantin and Elena Holding AD”.

 


АРХИВ

 

12.08.2019 В курорта Св. Св. Константин и Елена вече има алея на скулпторите 

Нови четири скулптури от русенски камък допълниха арт колекцията на открито в курорта Св. Св. Константин и Елена. Творбите „Трон“ и Трите корморана са дело на българските автори Иван Иванов и Ненко Чернев. Реализирането на новите произведения стана възможно след като V пленер по скулптура „Докосване до природата“ получи през тази година допълнително финансиране от Община Варна за второ издание. Каменните творби са интегрирани в парковите пространства на Св. Св. Константин и Елена като част от нова крайбрежна алея на скулптурите. Тя е създадена с произведения  от предходни издания на пленера като естествено допълнение на крайморския пейзаж. Алеята създава усещане за една различна морска обстановка и възможност за разходка покрай чудати морски създания, русалки и странни морски създания, излезли от дълбините на морското дъно. Скулптурната алея се намира между Хотел Астор Гардън и Вила Чинка и е със свободен достъп за всички посетителите и гости на курорта. А ако продължите разходката си към манастира „Св. Св. Константин и Елена“, в зелените му пространства е разположена и изложбата от 5-те творби, реализирани през май от участвалите в първото издание на пленера творци от Индия, Белгия, Македония, Турция и България.


28.05.2017 Детски празник и конкурс за рисунка на асфалт

1 юни, 11 ч. открита сцена край Манастир “Св. Св. Константин и Елена”, к.к. Св. Св. Константин и Елена

На 1-ви юни Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ организира Детски празник с музикално-артистична програма и конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“.

Събитието ще се състои от 11:00 на открита сцена край Манастир “Св. Св. Константин и Елена” в едноименния курорт. Каним всички деца и техните родители да участват в празника.

Ще се забавляваме заедно с изпълненията на малките артисти от различни танцови, театрални и фолклорни школи във Варна. Много награди и поощрения ще има за най-изявилите се художници в конкурса за рисунка на асфалт, а също и лакомства за всички участници в празничната програма.

Специални гости на празника ще бъдат децата от ЦНСТ “Изгрев” и ЦНСТ “Другарче”.

Очакваме Ви!

Събитието е част от съпътстващата програма на V пленер по скулптура “Докосване до природата” и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд “Култура”.

 


 

20.05.2017

Празнична програма с разнообразни събития в курорта Св. Св. Константин и Елена

Със светски и културни събития, както и с църковни празници е белязан празничният месец май в курорта Св. Св. Константин и Елена. Майската програма на комплекса започна с работата на творците, участници в III пленер по скулптура „Докосване до природата“, които подготвят нови творби за откритата арт колекция на курорта.
Св. Св. Константин и Елена ще бъде домакин и на фестивала „Море, Здраве и Красота“, организиран от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна като част от инициативата Европейски ден на морето. Основна част от програма на форума е на 20 май в Хотел Балнео & СПА Азалия и включва различни инициативи, сред които са демонстрации по водно спасяване, водолазно гмуркане, водни спортове, конкурс за ръчно изработени предмети и украшения от морски материали, както и специална презентация за приложението на морелечението като източник на здраве и красота.
21 май – Денят на Светите Равноапостоли и празник на комплекса ще започне с тържествена света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“ от 9 ч. Литийното шествие с чудотворната икона на светците е от 10.30 ч. по маршрут от манастира до алея „Колелото“ и ще завърши с освещаването на празничния курбан. В 11 часа на поляната с ключовете в централната част на курорта ще бъде открита сборната изложба на готовите творби от III пленер по скулптура от камък „Докосване до природата“, която ще бъде експонирана заедно с дървените скулптури от миналогодишното издание на пленера. Публиката ще може да разгледа 5-те нови произведения, които ще допълнят откритата скулптурна арт колекция на курорта.
Празничният ден ще продължи с концертна програма за децата на Варна от 11 часа, с участието на артисти от творчески, театрални, вокални и танцови школи. Паралелно в програмата са включени още конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“, лендарт „Дървото на желанията“, а също и награждаване на победителите от литературния конкурс „Морски истории“, организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“. Гости на тържествата ще бъдат децата лишени от родителска грижа от ЦНСТ „Изгрев“ и ЦНСТ „Другарче“ и дом „Княгиня Надежда“, а поканата да се включат в празника на курорта е към всички деца на Варна и техните родители.


17.05.2016

Докоснете се до природата и изкуството през Май в курорта Св. Св. Константин и Елена
Пленери, фестивали, творчески работилници, изложби, конкурси, светски и църковни чествания, посветени на празника на курорта и новия летен сезон ще бележат случващото се в Св. Св. Константин и Елена през май. Пролетните събития в комплекса са посветени на творчеството, вдъхновението, креативните идеи и докосването до природата, морето и изкуството в най-стария ни черноморски курорт.
Началото на майската арт сцена на открито в комплекса бе дадено от участниците във втория пленер по скулптура „Докосване до природата“. Творци от цяла България се превърнаха в една от атракциите на курорта, предлагайки на посетителите да станат част от работния процес по създаването на скулптури от дърво. Пленерът се провежда от 4 до 20 май и всеки, който желае може да види с очите си как от парче дърво се създава изкуство. Готовите творби ще бъдат представени в обща изложба, която ще даде своеобразния финал на пленера.
От 20 до 22 май, за девета поредна година в курорта ще се проведе Майски фестивал на цветята – организиран от Архитектурният факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“ в съорганизаторство със „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД.
Програмата на форума тази година е посветена на таланта и креативните идеи на студентите по архитектура и по мода във висшето учебно заведение. Градоустройственото развитие, емблематичните сгради, характерните силуети и моменти от историята на курорта ще видим в уъркшопа за студентите по архитектура „Св. Св. Константин и Елена – история, развитие, архитектура“. Чрез ескизни рисунки, създадени на място, студентите ще представят развитието на курорта от създаването му, през съвремието до визията за бъдещето му. Работата ще е изцяло на ръка с използването на различни графични техники по избор на бъдещите архитекти: акварел, моливи, туш. Нестандартно представяне на своите ескизни рисунки са предвидили студентите от Архитектурния факултет на ВСУ, което ще бъде представено на 20 май в Хотел & СПА Азалия – любезен домакин на уъркшопа.
Със специална програма ще бъде отбелязан 21 май – денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена и празник на едноименния курортен комплекс. Тържествата ще започнат със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан.
Програмата ще продължи с празничен концерт с изпълнения на представителния духов оркестър на ВМС на Република България с диригент кап. III ранг Мирослав Трифонов, на Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ с български народни танци и на редица други детско – юношески музикално – танцови състави.
Част от празничната програма на 21 май е уъркшопа на студенти по мода във ВСУ на тема „Моята малка цветна рокля“, част от Майския фестивал на цветята. В рамките на него студенти по мода във ВСУ ще провокират и себе си, и посетителите на курорта, като заедно с тях изработят класическата малка цветна рокля, използвайки материи в цветовете на лятото. Авторите ще представят своите креативни модни идеи в ревю, на което ще станат манекени на собствените си цветни произведения.
На 22 май е детският празник с музикално-артистична програма и традиционният конкурс за рисунка на асфалт, с тема в унисон с цялостна събитийна кампания през май – „Докосване до природата и изкуството“

ПРОГРАМА

 


27.04.2016

Определени са участниците във II пленер по скулптура „Докосване до природата“, който ще се проведе от 4 до 20 май в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. След провеждането на конкурс, в който постъпиха 34 проекта на 23-ма автори, комисия с участието на представители на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ – организатор на събитието, Община Варна, СБХ и артистичните среди във Варна, определиха 6-те проекта, които ще се реализират на второто издание на пленера:

Венцислав Марков (Варна) – проект „От природата“
Иван Стоянов (Ямбол) – проект „Докосване до морето 3“
Даниел Мирчев (София) – проект „Воден танц“
Николай Йотов (Добрич) – проект „Натура“
Николай Мартинов (София) – проект „Нов живот“
Христо Кирилов (София) проект „Покълване“

Авторите ще работят в парковото пространство на курорта пред The Bay – fish & bbq | bar & beach. Шестте нови творби ще продължат идеята, заложена в първото издание на пленера за връзката между морето, земята природата и хората и ще допълнят скулптурната колекция на открито в курорта. И тази година пред очите на туристите и гостите на курорта, скулпторите ще създават произведения на изкуството и по този начин най-старият ни Черноморски курорт отново ще се превърне в културна сцена на открито, където творци от различни поколения и публика ще могат да общуват свободно, да обменят опит, идеи, техники. Мисията на културното събитие е чрез превръщането на курорта в ателие под небето, комплексът да се превърне в позната и популярна сцена за изкуство, култура, творчески проекти. В място, където популярни или все още неизвестни творци да показват таланта си, да представят изкуството си, да работят сред природата и морето, да черпят нови идеи и вдъхновение от едно от най-красивите морски кътчета на България, където изкуството, природата и морето са в хармония. II пленер по скулптура от дърво „Докосване до природата“ се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“.