Пленер 2018

За четвърта поредна година през май курортът Св. Св. Константин и Елена e артистична сцена на скулптурния пленер „Докосване до природата“. Тази година подтемата на симпозиума е „Морски истории“, а материалът за работа – русенски варовик.

За първи път пленерът е международен, с участието на творци от Македония, Украйна и България.
Атанас Атанасоски (Македония) – проект „On The Horizon”
Атанас Атанасоски има докторска степен по стенопис и скулптура от Скопския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, както и повече от 40 реализирани изложби и симпозиуми – в Ню Йорк, Виена. Абу Даби, Лондон и др. В композицията си скулпторът ще представи любовта между морето и небето, там – на хоризонта, където те се срещат и докосват. Понякога тяхната любов е тиха и спокойна, но друг път е буреносна и изпепеляваща.

 

Кирил Георгиев (България) – проект „Вълната – любовта на вятъра и водата“
Кирил Георгиев участва за трети път в пленера „Докосване до природата“. В тазгодишното му издание ще пресъздаде любовната игра между вятъра и водата. От едната страна е вятърът – силен, завладяващ и непокорен, който предизвиква нежността, финеса и грацията на водата. Играта между тях ражда вълната, която е водата във вятъра и вятъра във водата. Кирил Георгиев е участвал в десетки изложби, симпозиуми и проекти, както в България, така и в чужбина. През 2016г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с магистърска степен по скулптура.

 

Милен Василев (България) – проект „Морска вълна“
Милен Василев участва с проекта „Морска вълна“ – тя не може да бъде поставена в рамка или кутия, не може да спазва симетрия или правила, тя е непокорна и неопитомена. Скулпторът има множество реализирани проекти и награди, а също така и частни колекции и галерии в САЩ, Канада, Хонг Конг, Аржентина, Русия, Германия, Гърция, Италия, Швейцария, Чехия, Португалия, Испания, Франция, Турция, България, Румъния, Литва.

 

Николай Йотов (България) – проект „Морски шир – безкрай“
Николай Йотов е участвал във всички издания на пленера. Досега е реализирал творбите „Камъче“, „Фигура“ и „Натура“. Идеята за безкрайната и необятна морска шир е основната концепция в проекта му. През последните 17 години е активен участник в близо 30 скулптурни пленера.

 

Юрий Миско (Украйна) – проект „Wave”
Юрий Миско е с над 30-годишна професионална кариера. Зад гърба си той има множество награди, изложби, симпозиуми, негови творби са притежание на частни колекции и галерии. Ще претвори историята на вълната, защото всяка капчица е свидетел на много истории, дори чудеса. Вълната няма очи, но може би е виждала много повече от нас хората, и тя знае, че където има любов, няма грях.
Пленерът ще се проведе до 23 май 2018 г. а готовите творби ще допълнят колекцията от скулптури в курорта.
IV пленер по скулптура „Докосване до природата“ се организира от Фондация Св. Св. Константин и Елена, с подкрепата на „Скални материали“ АД, гр. Русе – дружеството дарило необходимия камък за изработка на произведенията и със съдействието на Община Варна.