Новини

До 13 май 2020 г. се удължава срока за прием на проекти за участие в VI пленер по скулптура „Докосване до природата – произведения за градинска среда /кашпи/

Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ удължава срока за прием на проекти за участие в VI Пленер по скулптура „Докосване до природата – произведения за градинска среда /кашпи/ до 13 май 2020 г.

Във връзка с решение на Народното събрание на Република България за удължаване на обявеното извънредно положение върху цялата територия на страната и предприетите от държавата мерки за ограничаване на пандемията с COVID – 19, бихме искали да информираме участниците, че провеждането на пленера се отлага във времето.

Новата дата на скулптурния симпозиум в курорта Св. Св. Константин и Елена ще бъде обявена след нормализиране на обстановката в световен мащаб и след отпадане на въведените ограничения за пътуване, за организация на публични събития и др.

12.08.2019 В курорта Св. Св. Константин и Елена вече има алея на скулпторите 

Нови четири скулптури от русенски камък допълниха арт колекцията на открито в курорта Св. Св. Константин и Елена. Творбите „Трон“ и Трите корморана са дело на българските автори Иван Иванов и Ненко Чернев. Реализирането на новите произведения стана възможно след като V пленер по скулптура „Докосване до природата“ получи през тази година допълнително финансиране от Община Варна за второ издание. Каменните творби са интегрирани в парковите пространства на Св. Св. Константин и Елена като част от нова крайбрежна алея на скулптурите. Тя е създадена с произведения  от предходни издания на пленера като естествено допълнение на крайморския пейзаж. Алеята създава усещане за една различна морска обстановка и възможност за разходка покрай чудати морски създания, русалки и странни морски създания, излезли от дълбините на морското дъно. Скулптурната алея се намира между Хотел Астор Гардън и Вила Чинка и е със свободен достъп за всички посетителите и гости на курорта. А ако продължите разходката си към манастира „Св. Св. Константин и Елена“, в зелените му пространства е разположена и изложбата от 5-те творби, реализирани през май от участвалите в първото издание на пленера творци от Индия, Белгия, Македония, Турция и България.

28.05.2017 Детски празник и конкурс за рисунка на асфалт

1 юни, 11 ч. открита сцена край Манастир “Св. Св. Константин и Елена”, к.к. Св. Св. Константин и Елена

На 1-ви юни Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ организира Детски празник с музикално-артистична програма и конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“.

Събитието ще се състои от 11:00 на открита сцена край Манастир “Св. Св. Константин и Елена” в едноименния курорт. Каним всички деца и техните родители да участват в празника.

Ще се забавляваме заедно с изпълненията на малките артисти от различни танцови, театрални и фолклорни школи във Варна. Много награди и поощрения ще има за най-изявилите се художници в конкурса за рисунка на асфалт, а също и лакомства за всички участници в празничната програма.

Специални гости на празника ще бъдат децата от ЦНСТ “Изгрев” и ЦНСТ “Другарче”.

Очакваме Ви!

Събитието е част от съпътстващата програма на V пленер по скулптура “Докосване до природата” и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд “Култура”.

20.05.2017

Празнична програма с разнообразни събития в курорта Св. Св. Константин и Елена

Със светски и културни събития, както и с църковни празници е белязан празничният месец май в курорта Св. Св. Константин и Елена. Майската програма на комплекса започна с работата на творците, участници в III пленер по скулптура „Докосване до природата“, които подготвят нови творби за откритата арт колекция на курорта.
Св. Св. Константин и Елена ще бъде домакин и на фестивала „Море, Здраве и Красота“, организиран от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна като част от инициативата Европейски ден на морето. Основна част от програма на форума е на 20 май в Хотел Балнео & СПА Азалия и включва различни инициативи, сред които са демонстрации по водно спасяване, водолазно гмуркане, водни спортове, конкурс за ръчно изработени предмети и украшения от морски материали, както и специална презентация за приложението на морелечението като източник на здраве и красота.
21 май – Денят на Светите Равноапостоли и празник на комплекса ще започне с тържествена света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“ от 9 ч. Литийното шествие с чудотворната икона на светците е от 10.30 ч. по маршрут от манастира до алея „Колелото“ и ще завърши с освещаването на празничния курбан. В 11 часа на поляната с ключовете в централната част на курорта ще бъде открита сборната изложба на готовите творби от III пленер по скулптура от камък „Докосване до природата“, която ще бъде експонирана заедно с дървените скулптури от миналогодишното издание на пленера. Публиката ще може да разгледа 5-те нови произведения, които ще допълнят откритата скулптурна арт колекция на курорта.
Празничният ден ще продължи с концертна програма за децата на Варна от 11 часа, с участието на артисти от творчески, театрални, вокални и танцови школи. Паралелно в програмата са включени още конкурс за рисунка на асфалт на тема „Морско дъно“, лендарт „Дървото на желанията“, а също и награждаване на победителите от литературния конкурс „Морски истории“, организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“. Гости на тържествата ще бъдат децата лишени от родителска грижа от ЦНСТ „Изгрев“ и ЦНСТ „Другарче“ и дом „Княгиня Надежда“, а поканата да се включат в празника на курорта е към всички деца на Варна и техните родители.

17.05.2016

Докоснете се до природата и изкуството през Май в курорта Св. Св. Константин и Елена
Пленери, фестивали, творчески работилници, изложби, конкурси, светски и църковни чествания, посветени на празника на курорта и новия летен сезон ще бележат случващото се в Св. Св. Константин и Елена през май. Пролетните събития в комплекса са посветени на творчеството, вдъхновението, креативните идеи и докосването до природата, морето и изкуството в най-стария ни черноморски курорт.
Началото на майската арт сцена на открито в комплекса бе дадено от участниците във втория пленер по скулптура „Докосване до природата“. Творци от цяла България се превърнаха в една от атракциите на курорта, предлагайки на посетителите да станат част от работния процес по създаването на скулптури от дърво. Пленерът се провежда от 4 до 20 май и всеки, който желае може да види с очите си как от парче дърво се създава изкуство. Готовите творби ще бъдат представени в обща изложба, която ще даде своеобразния финал на пленера.
От 20 до 22 май, за девета поредна година в курорта ще се проведе Майски фестивал на цветята – организиран от Архитектурният факултет при ВСУ „Черноризец Храбър“ в съорганизаторство със „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД.
Програмата на форума тази година е посветена на таланта и креативните идеи на студентите по архитектура и по мода във висшето учебно заведение. Градоустройственото развитие, емблематичните сгради, характерните силуети и моменти от историята на курорта ще видим в уъркшопа за студентите по архитектура „Св. Св. Константин и Елена – история, развитие, архитектура“. Чрез ескизни рисунки, създадени на място, студентите ще представят развитието на курорта от създаването му, през съвремието до визията за бъдещето му. Работата ще е изцяло на ръка с използването на различни графични техники по избор на бъдещите архитекти: акварел, моливи, туш. Нестандартно представяне на своите ескизни рисунки са предвидили студентите от Архитектурния факултет на ВСУ, което ще бъде представено на 20 май в Хотел & СПА Азалия – любезен домакин на уъркшопа.
Със специална програма ще бъде отбелязан 21 май – денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена и празник на едноименния курортен комплекс. Тържествата ще започнат със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан.
Програмата ще продължи с празничен концерт с изпълнения на представителния духов оркестър на ВМС на Република България с диригент кап. III ранг Мирослав Трифонов, на Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“ с български народни танци и на редица други детско – юношески музикално – танцови състави.
Част от празничната програма на 21 май е уъркшопа на студенти по мода във ВСУ на тема „Моята малка цветна рокля“, част от Майския фестивал на цветята. В рамките на него студенти по мода във ВСУ ще провокират и себе си, и посетителите на курорта, като заедно с тях изработят класическата малка цветна рокля, използвайки материи в цветовете на лятото. Авторите ще представят своите креативни модни идеи в ревю, на което ще станат манекени на собствените си цветни произведения.
На 22 май е детският празник с музикално-артистична програма и традиционният конкурс за рисунка на асфалт, с тема в унисон с цялостна събитийна кампания през май – „Докосване до природата и изкуството“

ПРОГРАМА


27.04.2016

Определени са участниците във II пленер по скулптура „Докосване до природата“, който ще се проведе от 4 до 20 май в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. След провеждането на конкурс, в който постъпиха 34 проекта на 23-ма автори, комисия с участието на представители на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ – организатор на събитието, Община Варна, СБХ и артистичните среди във Варна, определиха 6-те проекта, които ще се реализират на второто издание на пленера:

Венцислав Марков (Варна) – проект „От природата“
Иван Стоянов (Ямбол) – проект „Докосване до морето 3“
Даниел Мирчев (София) – проект „Воден танц“
Николай Йотов (Добрич) – проект „Натура“
Николай Мартинов (София) – проект „Нов живот“
Христо Кирилов (София) проект „Покълване“

Авторите ще работят в парковото пространство на курорта пред The Bay – fish & bbq | bar & beach. Шестте нови творби ще продължат идеята, заложена в първото издание на пленера за връзката между морето, земята природата и хората и ще допълнят скулптурната колекция на открито в курорта. И тази година пред очите на туристите и гостите на курорта, скулпторите ще създават произведения на изкуството и по този начин най-старият ни Черноморски курорт отново ще се превърне в културна сцена на открито, където творци от различни поколения и публика ще могат да общуват свободно, да обменят опит, идеи, техники. Мисията на културното събитие е чрез превръщането на курорта в ателие под небето, комплексът да се превърне в позната и популярна сцена за изкуство, култура, творчески проекти. В място, където популярни или все още неизвестни творци да показват таланта си, да представят изкуството си, да работят сред природата и морето, да черпят нови идеи и вдъхновение от едно от най-красивите морски кътчета на България, където изкуството, природата и морето са в хармония. II пленер по скулптура от дърво „Докосване до природата“ се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“.